joi, ianuarie 04, 2007

Memorialul durerii...unei tari intregi


Dupa ce ieri am incercat sa descretesc fruntile unora (incretite poate de prea multa carne si cozonac de Craciun:)), astazi voi incerca sa dezvolt un subiect mult mai serios...este vorba de muzeul inchinat victimelor comunismului, realizat de Academia Civica la Sighetul Marmatiei, acolo unde a fost una din cele mai crancene inchisori ale regimului cu adevarat sinistru.
Am fost acolo cu ocazia "expeditiei" efectuate in Maramures de anul nou si m-am bucurat ca am fost. Am realizat ca nu numai alte popoare pot sa-si planga asa cum trebuie eroii. Anul trecut am fost impreuna cu prietenul meu, Cristi Roman,la muzeul dedicat de unguri in Budapesta victimelor comunismului existent si la ei in tara in aceeasi perioada. Acel muzeu, denumit House of Terror, poate si pentru a atrage turisti, continea, intr-o singura casa (sediu al partidului nazist si al celui comunist apoi, deopotriva) mai multe dovezi, expozitii tematice despre perioadele negre din istoria poporului lor. Ne-am minunat amandoi deopotriva atunci si ne-am gandit ca ar fi bine sa initiem chiar noi un astfel de muzeu in Romania. Acum cateva zile mi-am dat seama ca avem si noi asa ceva si m-am bucurat ca e chiar foarte bine realizat (se pare ca Ana Blandiana a avut un aport destul de important la acest proiect, reusit in perioada 1993-1997).

Am vizitat muzeul "Memorial" de la Sighet si am fost placut impresionat de felul in care celulele erau transformate in expozitii, fiecare avand un rol bine definit, de a reflecta o anumita tema sau perioada a terorii comuniste. Cateva celule erau lasate in starea lor initiala, mai precis acelea in care murisera marii Iuliu Maniu si Gh. Bratianu. M-am infiorat si totodata m-am simtit bine ca nu am uitat,noi, unii dintre romani, perioada dureroasa care a lasat atatea urme pe fata noastra spirituala, de popor estic greu de integrat in UE.

M-a durut deopotriva cand am vazut niste cocalari, ca nu pot sa le zic altfel, facand poze "hazlii" cu diverse obiecte de acolo. Imi venea sa vomit...dar ce sa mai zic acum...ProTv-ul promoveaza manele si hotii din Italia in fiecare seara in ultima vreme, deci nu trebuie sa ne miram...

Va las sa contemplati cateva poze din acel muzeu...sper sa va ganditi si voi mai bine la ce reprezentam noi acum ca popor si la ce am putea deveni daca toti ar fi mai bine conectati la informatie, daca multi ar intelege starea de lucruri actuala, raportandu-se la ceea ce s-a intamplat pana acum...cei care uita sunt condamnati sa repete ranile istoriei.



Am pus un link la House of Terror, pentru a va lasa pe voi sa faceti o comparatie intre muzeul din Budapesta si cel de la Sighet.

IMPORTANT: DATI CLICK PE POZE PENTRU A LE VEDEA IN INTREGIME!

11 comentarii:

ice4you® spunea...

Este terifiant, ce poate sa scotoceasca mintea umana. Eu ma minunez cat de inventivi suntem prin natura noastra sa inventam noi metode de tortura cat mai groaznice si dureroase cu putinta.
Acest muzeu este un foarte bun exemplu, din pacate sunt sigur ca acest exemplu nu este si ultimul, niciodata oameni nu au stiut sa invete din istorie si au avut tendinta sa o repete.

Anonim spunea...

Felicitari!
http://mariusparciu.directnews.ro/2007/01/05/sighet-sau-despre-cat-de-greu-este-pentru-unii-romani-sa-accepte-ca-istoria-nu-a-fost-asa-cum-au-invatat-la-scoala/

Anonim spunea...

Eu zic ca incet incet asa ceva sa va uita. Buna initiativa ta, macar un om daca mai afla si vede tot e ceva.

Sorin Stoian spunea...

Eu sper sa vada mai multi si sa mearga sa viziteze. Asa sper!@

Sorin Stoian spunea...

Multumesc pentru link, Marius! Imi pare bine ca ti-a placut articolul.

Anonim spunea...

ESTE ASA CUM A SPUS SI HORIA-ROMAN PATAPIEVICI: OAMENII (SAU NE-OAMENII) ACEIA SUNT INCA PRINTRE NOI. EI NU AU DISPARUT ODATA CU SCHIMBAREA REGIMULUI SI NICI NU S-AU SCHIMBAT. EI NU ASTEAPTA DECAT VENIREA UNUI NOU REGIM CARE SA-I SCOATA IAR IN PRIMA LINIE.
ACESTA ESTE ROLUL ISTORIEI: DE A-I ARATA CU DEGETUL SI DE A-I BAGA DUPA GRATII; ACOLO UNDE LE ESTE LOCUL, SI DE A-I FACE SI PE POTENTIALII CALAI SA SE GANDEASCA DE DOUA ORI INAINTE DE A SE MANIFESTA DUPA PORNIRILE LOR ANIMALICA

DIES IRAE spunea...

Ma cutremura spusele lui Patapievici, dar tind sa cred ca sunt adevarate.

Anonim spunea...

Am fost si eu la acest muzeu si m-am cutremurat.. si ma gandeam cu "usurare" ca poate in razboaiele ce vor veni vor folosi pur si simplu arme biologice... mai putin "crunte". Hmmmm...
da... ma uimeste ce am citit despre acei "cocalari" care zici ca se puteau amuza intr-un asemenea loc! incredibil si trist!
am facut cateva poze prin diversele camere si niciodata nu pot sa citesc marturiile torturilor pana la capat. e ..prea mult!! chiar si sa le citesc! MIE mi-e GREU sa le CITESC! EI le-au TRAIT! clipa dupa clipa!
si in locul ala al dezumanizarii ei au reusit sa scrie poezii! sa gaseasca credinta si puterea sa ierte si speranta! Poeziile scrise acolo sunt cele mai frumoase din literatura noastra.

Anonim spunea...

Tocmai am fost si eu la acest muzeu, iar ceea ce am vazut si am aflat si-a pus amprenta puternic asupra mea. Nu mi-am imaginat si nici nu m-a interesat vreodata ce s-a intamplat in trecut; nu ma atrage istoria, insa muzeul acesta prezinta o istorie vie si nu avem dreptul sa nu o cunoastem. Toti oamenii ar trebui sa afle despre ce s-a intamplat in timpul comunismului, poate astfel si-ar da seama ca putini pe lumea asta isi pot permite sa se planga de viata si "necazurile" lor. In ultima vreme au aparut din ce in ce mai multi adolescenti sinucigasi(emo). Cred ca o vizita la acest muzeu i-ar face sa priveasca viata cu alti ochi. Si nu numai pe ei...

Anonim spunea...

duceti-va dracului de nemernici

Unknown spunea...

De curand am fost si eu la Muzeul Memorial din Sighetul Marmatiei, acum totul pare frumos prin ideea de a face celule sa para mici expozitii , dar daca citesti cu atentie ceea ce scrie pe tablouri si ceea ce reflecta imaginile si incerci s aiti imaginezi ceea ce s-a petrecut acolo totul devine cutremurator. Sincer p emine ma impresionat profund....merita de vizitat. asa cum au mai spus si altii ....nu e o istorie care se invata la scoala.