miercuri, ianuarie 03, 2007

Obiceiuri si apucaturi de la Maramures



Iata ca noul An a inceput pentru mine destul de in forta cum s-ar spune, cu un revelion nemaipomenit petrecut in tinuturile maramuresene, mai precis in satul Sieu. Si eu m-am simtit cu adevarat roman acolo, asa ca am tinut mortis sa ma imbrac in straiele noastre populare specifice acelor meleaguri. Am facut cateva poze si (zic eu) am gasit o noua pasiune, aceea de a intelege mai bine si de a explora, pe parcursul anului care incepe acum, obiceiurile si portul popular romanesc din mai multe zone ale tarii.
Calatoria pana in satul Sieu a fost in sine un prilej foarte bun pentru rememorarea unor peisaje ardelenesti sau pentru descoperirea lor pentru prima data. La intoarcere, pentru a evita aglomeratia "de sezon" din zona Predeal-Brasov sau de pe DN1 mai apoi, am ales calea ocolitoare de la Bran, Moeciu, Dambovicioara si Targoviste. Asa ca am mai vazut multe imagini deosebite. Din pacate nu le-am fotografiat si pe acestea, ma aflam la volan si consumam in acelasi timp si cateva clatite cu branza dulce si scortisoara pe ora (asa se explica aspectul usor umflat din pozele de mai sus:)) - a fost o expeditie plina de placeri gastronomice).
In timpul sejurului din Maramures am gasit timp si pentru vizitarea unor zone apropiate, mai exact manastirea de lemn din secolul XVII numita Barsana si cimitirul vesel de la Sapanta ( nu prea inteleg denumirea lui, cu toate inscriptiile hazlii de acolo, pentru mine nu exista cimitire vesele). In aceeasi zi am fost si la inchisoarea de la Sighet, transformata in Memorial, muzeu al suferintelor din perioada comunista. Despre acestea voi mai vorbi in zilele urmatoare si voi face chiar o comparatie cu obiective asemanatoare din tarile UE din Europa de Est.



Pana atunci, cateva poze din momentul imbracarii straiului popular de iarna (format din lecrec si cioareci, adica bunda aceea si pantalonii grosi). Sunt curios ce vor zice si colegii mei din Dies Irae, despre aceasta frumoasa deghizare:))



Pe maine!

5 comentarii:

CRISTI ROMAN spunea...

Dar ce bine iti sta! Parca esti fiul de nadejde al satului!

ice4you® spunea...

Superb ... cred ca ai avut niste sarbatori extraordinare, maramuresenii, fiind printre putini romani care pretuiesc datina strabune :)

Sorin Stoian spunea...

Da, a fost nemaipomenit, am mancat si am baut cat n-am reusit s-o fac toata viata mea! numai lucruri bune de spus despre aceasta regiune!

Carmen spunea...

ahh, ce te invidiez. imi programasem si eu sarbatorile anul asta in maramu', dar n-a fost sa fie. bine macar ca nu vad zapada. ce sa fac?! ma bucur si eu de raul altuia.:))

Sorin Stoian spunea...

De ce nu ai reusit sa mergi si tu acolo? Ce s-a intamplat?